Забележителности

Районът, в който се намира Katarzyna Estate, е известен със своята древна история и традиции. Източници на повече от 5000 години доказват, че траките, римляните и българите, живели по тези земи, са се занимавали с лозарство и винарство от най-дълбока древност. В този най-южен край на България се намират и едни от най-интересните места, свързани с многовековното културно-историческо наследство на страната ни.

 

Средновековна крепост, с. Мезек

 

 

Средновековна крепост, с. Мезек се намира на 10 км от Катаржина Естейт.


В западните покрайнини на село Мезек се издигат стените на една от най-добре запазените средновековни крепости в България. Построяването на твърдината се отнася към края на ХІ в. по времето на византийския император Алексий І Комнин (1081-1117). Стените й са изградени от ломени камъни споени с бял хоросан и украсени с три тухлени пояса от външната страна. Крепостната стена е завършвала с настръхнали зъбери, които са били запазени до1900 г. Крепостта е замислена като солидно фортификационно звено и в нея е имало интензивен живот.

 

Разкрити са няколко зърнохранилища с овъглено жито, където се съхранявали хранителите припаси. Многобройни са намерените железни върхове на стрели, шпори и конски подкови, свидетелстващи за ежедневието на войниците от гарнизона. Каменни мелници, метални инструменти, огрибки за нощви и др. подобни предмети пък разказват за бита на обикновеното население.
Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда.


Информационен център с.Мезек телефон за връзка 0889004016

 

Тракийска гробница, с. Мезек

 

 

На около 10 км от винарната, край село Мезек се издига една от най-величествените купулни гробници от микенски тип в Тракия. Тя датира от IV в. Пр. Хр. и е напълно запазена в автентичния си вид. Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Проучена е от проф. Богдан Филов и архитект Рашенов. Покрита е с внушителен могилен насип с височина 15 м и диаметър при основата 90 м. Изградена е от дялани каменни блокове, свързани на места с желeзни скоби. В гробницата се влиза през дълъг повече от 20 м коридор /дромос/.

 

Следват две правоъгълни преддверия, а след тях – кръгла погребална камера с кошеровиден купол. Общата дължина на съоръжението е 30,33 м. В гробницата са открити голям брой предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика. В насипа на могилата е намерена бронзова скулптура на глиган в естествен ръст, с тегло 177 кг. Находката днес се намира в Истанбул-Турция. Тракийската гробница край село Мезек се отличава с необичайната си архитектура. Тука са били погребвани представители на тракийската аристокрация.


Информационен център с.Мезек, телефон за връзка 0889004016

 

Мост на Мустафа паша

 

 

Старият мост в Свиленград е единственият напълно запазен елемент от автентичен цялостен комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам.


Свиленградският каменен мост е построен по нареждане на Дамад Мустафа паша през времето на султан Сюлейман Великолепни (1520-1566). За строителството са отишли 706 парапетни блока. Мостът е един от най-забележителните архитектурни паметници в Югоизточна Европа. Обявен е за национален паметник и се намира под специлната закрила на ЮНЕСКО.


Свиленград е познат на всеки, който пътува за Одрин, Истанбул и Александруполис.
Исторически музей, телефон за контакат 0889004099

 

Крепостта Маточина

 

 

На 47 км от Katarzyna Estate и на 40 км североизточно от Свиленград край село Маточина се намира крепостта Букелон, датираща от XII-XIV век. Крепостта е известна с битката при Андрианопол (днешен Одрин) между римляни и готи през 378г., служила е за изнесена гарнизонна отбрана.

 

Крепостта Букелон при село Маточина е една от най-добре запазените военни постройки на територията на България.

 

Скална църква с. Михалич

 

 

Скалната църква в село Михалич се намира се на 32 км от избата и на около 25 км североизточно от Свиленград.

 

Скалната църква край е паметник на културата от национално значение. Тя е единствената в България с уникална трихонкална форма. Издълбана е във варовиков масив в местността Айпандо на около 1,5 км от с. Михалич. Коридор с четиринайсет изсечени в скалата стъпала отвежда поклонника дълбоко надолу в наоса. Непосредствено над входа, в скалата са оформени три плитки полуцилиндрични ниши. С тях древните майстори са искали да наподобят прозорците над входовете на градените църкви. Две подобни, но по-малки ниши има и върху стените на коридора.

 

Три конхи оформят пространство с форма на кръст. В дъното на източната абсида е изграден подиум - олтар от каменни плочи. В ъглите между централната и страничните конхи строителите са оформили по една триъгълна ниша. Те имитират полуколони или пиластри, носещи купола. По стените са изсечени кръстове. С уникалната си архитектура и с внушителни размери, скалната църква при с. Михалич е един от най-интересните християнски паметници по българските земи.

 

Местността Глухите камъни

 

 

Местността Глухите камъни се намира на 30 км. от Katarzyna Estate под връх Света Мариана. Глухите камъни е скален култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от село Малко Градище в североизточните Родопи. Предполага се, че са се използвали за погребални урни. Целият погребален комплекс Глухите камъни е бил ограден с голяма крепостна стена, основите, на която личат и до днес. Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр. Хр., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

 

Вила Армира

 

 

Близо до град Ивайловград на около 67 км. от винарска изба Katarzyna се намира уникалната антична римска "Вила Армира". Вила Армира представлява внушителен комплекс от жилищни и стопански постройки, разположени на площ от 2200 кв.м. Жилищната ѝ част, заемаща площ от 978 кв.м, обхваща голям вътрешен двор, ограден от покрита галерия с колонада(перистил) и басейн(имплувиум) в средата.

 

Вилата е разкошно имение, помещенията, на което освен украсените с мозайки подове, са украсени и с богата мраморна декорация и цветна мазилка. В това отношение тя безспорно се очертава като най-пищната от всички известни ни досега подобни постройки на територията на римска Тракия и провинциите на Римската империя.

 

Гробницата в с. Александрово

 

 

Гробницата в село Александрово се намира на 60 км. от винарната. Открита е през 2001 г. от българския археолог Георги Китов край с. Александрово, Област Хасково. Датирана е към 4 век пр.н. и е принадлежала е на тракийски цар или знатен аристократ. Гробницата впечатлява с уникалните си стенописи. В погребалната камерата са намерени останки от разрушено ритуално легло, изобразени са ловни сцени (лов на глигани и на елени) и пир. Има надпис с гръцки букви, разчетен от проф. Герасимова като КОДЗИМАСЕС ХРЕСТОС. Според нея надписът може да се тълкува като КОДЗИМАСЕС МАЙСТОРА.

 

Перперикон

 

 

Перперикон е археологически комплекс, голямо мегалитно светилище. Намира се в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали и на 80 км от Katarzyna Estate. Площта му е около 12 кв.км. Разкопките там започват през 2000 г. и продължават, разкривайки голям скален град, чиито разцвет е през римската епоха, макар историята му да започва няколко хилядолетия по-рано. Многобройните находки дават основание да се приеме, че точно тук се е намирало търсеното от цяло столетие прочуто в античността светилище на бог Дионис. Върху специален олтар се извършвал винено-огнен обрeд и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.

 

Светилището на Орфей при с. Татул

 

 

На 115 км от Катаржина се намира едно от най - значимите тракийски светилища в Родопите. То носи името на село Татул, непосредствено до което се намират добре запазените останки датиращи от около VI в. пр.н.е. Открит бе най-стария в Тракия хероон - светилище на обожествен владетел. Последните археологически проучвания на екипа ръководен от проф. Н. Овчаров сочат, че става дума за самия Орфей - прочутия тракийски певец и герой, легендарен покровител на Родопите.


Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Според научните изследвания този древен култов център е бил място за жертвоприношения към бога на Слънцето, за което подсказва и формата на най-високата част от мoгалита – вдълбан полукръг наподобяващ изгряващо слънце.

Katarzyna © 2013
Изработка на уеб сайт Изработка на уеб сайт