ВНИМАТЕЛНО КУЛТИВИРАНО ЛОЗЕ В ИСТОРИЧЕСКИ ЗЕМИ
Katarzyna Estate се намира в една от най-южните точки на България, в местността Бялата пръст. Лозята са разположени в подножието на Източните Родопи, по красиви и живописни хълмове, с все още прелестно дива природа. По тези земи древните траки са произвеждали вино преди повече от 5000 години. Виното за тях е било важна част от бита, празненствата и руталите им. Историята доказва, че те не само са едни от най-древните народи, които произвеждали вино, но са го превърнали в истински символ и култура. В непосредствена близост до имението, в района на село Мезек, е открита една от най-запазените тракийски гробници. Тя е най- голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип, която е запазена изцяло в оригиналния си вид. Сред съкровищата, които са ни завещали траките,има множество рисунки и стенописи, изобразяващи различни винени ритуали, както и различни златни и сребърни съдове.
Освен, че притежават богата история, тези земи имат и изключително благоприятни условия за отглеждане на лозя. Климатът е със силно средиземноморско влияние, почвите песъкливи и в комбинация с въздушните течения, предлагат отличен тероар, който позволява на гроздето да узрява бавно,
Традиция наследена от траките, която живее и днес
ТЕРОАРЪТ
Най-важното за едно голямо вино е тероара. Уникалността на местоположението и спецификите на климата и почвата са най- важните фактори за отглеждането на лозята и добиването на качествено грозде. Влиянието на тероара доминира над характеристиките на сорта и точно в това се крие предизвикателството да правиш вино и да го превърнеш в едно безкрайно приключение. Комбинацията на климат, почва и надморска висoчина определят вкуса на гроздето в различните райони, микрорайони или дори отделни парцели. От тяхното взаимодействие зависи гроздето да достигне перфектна и хармонична зрялост. Тероарът е немислим фактор без човешката дейност, защото без пълната отдаденост и грижа, едно място, колкото и „привилегировано“ да бъде, не би се превърнало в изключително лозе. От значение е с каква ориентация и наклон ще бъде лозето, подбора на сортовете и подложките, формировката, резитбата, гъстотата на лозите, ограничаването на добива, беритбата, технологията на производство и т.н. Истината за тероара се разбира с годините, с всяка нова реколта и с постоянното качество, това е едно дълго пътуване, което продължава и днес.
Тероарът е есенцията на големите вина. Тероарът е всичко и нищо. Всичко, защото без него нищо не е възможно и нищо, защото се разкрива единствено чрез нашия труд.....
МАГИЯТА Е В ПОЧВАТА
Земята, на която отглеждаме лозята си е едно от големите предимства в имението ни. Именно разнообразните почви в отделните парцели и променящата се надморска височина, дават възможност на екипа да разполага с различни като качества и специфика площи. В следствие на това гроздето, което добиваме има различни характеристики, а това ни позволява да го винифицираме в индивидулани партиди. Накрая технолозите избират как да ги купажират, така че произведените вина да се отличават с високо качество и собствен стил.
Основно почвения състав в имението разделяме на 3 вида: пeсъкливи, кафяви горски и глинести червени почви. Въпреки че, песъчливо-глинестата структура позволява на влагата да се задържи в по-дълбоките земни пластове, лозето ни е снабдено с капково напояване, което е много важен инструмент за регулирането на влажността в сухите и горещи лета.
КЛИМАТ
Местността, в която оглеждаме нашите лозя е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива. В района, климатът е умереноконтинентален, със силно изразено средиземноморско влияние и най-продължително слънчево греене. Характерни белези са топлото и сухо лято, меката зима и сравнително малката годишна темпера- турна амплитуда. Денят е дълъг, а късното слънцегреене допринася за бавното и балансирано узряване на гроздето и формиране на вкусов профил с изявен плодов характер.
Важна предпоставка за благоприятното развитие на лозята в региона играе и своеобразният въздушен коридор, който се оформя между Сакар планина и Източните Родопи с преобладаващи северозападни и североизточни ветрове.
ЛОЗЯТА НИ
Katarzyna Estate притежава 7500 дка собствени лозови масиви, разположени в местността Бялата пръст, в землището на село Белица и село Лозен. Засаждането започва в периода 2004 – 2007 година, след внимателно проучване на почвите и климатичните специфики на отделните парцели. Основно насъжденията са от 2006 година, а съотношението между червени и бели сортове е 70:30.
От лозовите масиви с бяло грозде, най-голям дял има сортът Шардоне, а останалите бели сортове, които отглеждаме са Совиньон блан, Семийон, Пино гри, Траминер, Вионие и Мускат. Червените ни сортове са Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Малбек, Темпранийо, Карменер, Рубин и Мавруд. Най-важното, което сме установили е, че при правилна и прецизна работа в лозето се получават последователни и закономерни резултати в качеството на продукта.
ГРОЗДОБЕР
Всяка реколта има своя собствена история, а нашата започна за първи път през 2006 г. и с всяка следваща растяхме и се променяхме заедно с нашите лозя. С годините сме събирали различни факти и цифри за валежи, температури, влажност и други данни, но преди всичко сме събрали емоциите, чувствата, щастието и понякога обезсърчението, с които всеки, който има нещо общо с природата неизбежно се сблъсква. Важен фактор за качеството на виното е да се определи правилното време за гроздобер. Прибирането на реколтата е най- натоварения и критичен момент от годината за всеки винопроизводител. При нас беритбата започва през август и продължава до октомври като събираме гроздето си рано сутрин на ръка в касетки от 12-14 кг.
Предвид, че избата и лозята се намират в една от най-южните и топли точки на страната, за екипа е голямо предизвикателство да съчетае оптималната зрялост на гроздето, така че да постигнем хармония, баланс и нежност във вината.
Всяка реколта е различна и предизвикателна, а най-добрите за нас отличихме със звезда
2007 бе най-горещата и суха година до момента. Топла зима, доста топла пролет с малко дъждове, сухо и много горещо лято и топла есен. През 2007, част от лозовите ни насаждения влязоха в своето първо плододаване, и гроздето което преработихме ( около 1 800 000 kg), бе изцяло от собствените ни лозя. Ниският добив на грозде, съчетан с климатичните условия, превърнаха 2007 в една от най-зрелите ни реколти. Гроздобера стартира рано – около 10.08.2007. Изключително трудна за работа реколта, но постигнатите резултати бяха много добри, в следствие, произведохме за първи път емблематични за избата вина.
Encore Syrah, Question Mark Cabernet Sauvignon & Merlot, gold label, Les Fleurs Chardonnay, Contemplations Chardonnay.
Допълнихме и един от най-разпознаваемите и обичани брандове Mezzek, с Mezzek Rose, Mezzek Chardonnay, Mezzek Sauvignon Blanc & Pinot Gris.
Появиха се вината Junior Merlot & tempranillo, Twins Chardonnay & Chardonnay, Halla Chardonany & Pinot Gris.
Студена зима, дъждовна пролет, сухо и топло лято с минимални количества валежи, и умерена есен. Гроздоберната кампания стартира на 15.08.2008. Отличаващото за годината, е че в края на месец септември, имаше значително понижение на температурите, съпроводено с валежи, което допринесе за една не толкова добра година за сорта Cabernet Sauvignon. Количеството преработено грозде, за 2008 е около 1 800 000 kg. Като обобщение 2008, бе разнолика и не толкова балансирана реколта.
Новите вина за тази година са Contemplations Sauvignon Blanc, Les Cailloux Viognier & Chardonnay, Les Nuits Blanches (rose).
Една от най-добрите години – много балансирана и хармонична. Равномерно топло лято, с по-ниски нощни температури и достатъчно количество дъжд. Гроздобера стартира на 25.08.2009. Количество прието грозде- около 2 100 000 kg. До този момента, това беше върхово постижение за избата, и реално с реколта 2009 започна същинското оформяне на стила и облика на нашите вина. Този факт се обуславя от съчетанието на няколко фактора: голяма част от лозовите ни насаждения вече бяха във второ, трето и четвърто плододаване, изключително хармоничната и добра като климатични условия година, допринесе за цялостното разкриване потенцияла на нашето грозде. Това бе четвъртата реколта за екипа в избата.
С тази реколта 2009, допълнихме портфолиото на Катаржина с вината Le Carre d`Or Malbec и Le Rose.
Доста трудна година, характеризираща се със студена зима, коварна пролет с много измръзвания, топло и сухо лято, и хладна, дъждовна за района есен. Гроздобера стартира на 30.08.2010 и бе преработено около 2 000 000 kg грозде. Климатичните условия доведоха до пролетно измръзване на част от лозовите ни масиви, експесиране на белита грозда и на сорта Merlot, и недотам добро узряване на Syrah, Cabernet Sauvignon. В нашите спомени 2010, остана като една от най-трудните ни години, но въпреки това резултатите бяха доста добри.
Новите вина за реколтата са Smaraida Sauvignon Blanc & Semillon & Muscat, Der Traminer.
Една от най-добрите ни години. Като климатични условия мека, хармонична и щадяща. Технологично гроздето узря много добре, преработеното количество беше над 2 100 000 kg. Гроздобера премина спокойно и вследствие реколта 2011, бе най-добрата до момента за избата. Тя оказа изключително важно влияние върху крайното оформяне на облика на нашите вина. Добрите резултати и натрупаната увереност в екипа на избата, доведоха до ръст в качеството на нашите продукти и до появата на едни от най-харесваните ни вина: Chopin Concerto Cabernet Sauvignon & Syrah, Le Voyage Sauvignon Blanc, Le Voyage Cabernet Franc & Syrah, Encore Malbec.
Беше година с изразено студена зима, дъждовна пролет, извънредно сухо лято, без дъжд и топла есен. Това доведе до една трудна година, в която гроздобера стартира на 18.08.2012. Благодарение на натрупаният опит, в крайна сметка се оказа добра реколта, като финален резултат. С реколта 2012, Катаржина допълни един от най-добрите си брандове Chopin с вината Chopin Sonata Chardonnay & Sauvignon Blanc, Chopin Nocturne Merlot & Cabernet Franc. Реколта 2012, беше първата за най-високата ни категория бяло вино – Le Magnifique Chardonnay.
Годината бе умерена и балансирана. Гроздобера стартира на 13.08.2013 и протече бързо и добре. Преработихме над 2 200 000 kg грозде. Цялостно реколтата бе много добра и за първи път се появиха вината La Vérité Cabernet Franc, La Bella Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Malbec.
Годината започна със студена зима, дъждовна и хладна пролет, лято с необичайно ниски температури за района и голямо количество валежи. Есента беше изключително лоша – студена и дъждовна. Стартирахме на 31.08.2014, като за белите грозда и част от червените, които праработвахме за розе, условията бяха добри и резултатите на високо ниво. При червените обаче, нещата стояха по различен начин и не дотам добре. Вследствие на тази меко казано, трудна година за Катаржина, на пазара нямаше червени вина от среден и висок клас. Като част от историята на избата, реколта 2014, ще остане като най-лошата до момента.
Юбилейната десета реколта на Катаржина се отличава с умерено балансиране между оптимални температури и достатъчно количество валежи. Донякъде бе трудна, но резултатите са много добри. Ние определяме 2015, като най-добрата ни реколта. Стартирахме на 17.08.2015 и в избата се винифицираха над 2 300 000 kg грозде, максимално постижение за Катаржина. С реколта 2015, ще предложим на пазара няколко нови вина: Contemplations Rose Malbec & Carmenère, първото за избата BIO вино, и две юбилейни вина Tenth Vintage Merlot, Tenth Vintage Cabernet Sauvignon.
2016 реколта е една от най-добрите реколти на Катаржина Естейт. Годината се характеризира с валежи под средната годишна норма за региона (около 500 мм/кв.м.), като 75% от тях бяха съсредоточени в първите 5 месеца от годината. Условията при тази по-висока влажност от една страна бяха добри за развитие на болести по лозята, които ние предотвратихме благодарение на натрупания ни лозарски опит, а от друга страна влагозапасеността на почвата беше благоприятен фактор за развитието и нормална вегетация на лозята ни. След дъждовното начало на годината, през следващите 4 месеца, когато лозето се нуждае от топлина, слънцегреене и сухо време без дъжд, за да узрее добре гроздето, количеството на валежи беше само 29 мм/кв.м.. Този факт заедно с това, че температурата през лятото на 2016 г. беше по-умерена (31-33 °С) в сравнение с нормалната за региона висока температура от 35-38 °С, доведе до оптимални условия за узряването на гроздето и най-вече за постигането на оптимална фенолна зрялост на плода. Гроздоберът стартира на 15.08.2016 г. с прием на Шардоне и Совиньон блан. На 27.08.2016 г. започна гроздобера на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 05.09.2016 г.. Реколта 2016 се характеризира с фини и елегантни бели вина и червени вина, които са балансирани, с вградени танини и могат да отлежават за дълъг период от време.
годината се характеризира с валежи много над нормалното за региона (около 900 мм/кв.м.), като те бяха равномерно разпределени през цялата година. Лятото се характеризираше с високи температури – 37-39 ° С. Тези климатични условия на реколтата доведоха до получаването на зряло, дори леко презряло грозде, което се отрази впоследствие във вината, които се характеризираха с по-топли аромати и бяха малко по-сладки като вкусово усещане от обикновено. Гроздоберът стартира на 14.08.2017 г. с прием на Совиньон блан. На 28.08.2017 г. започна гроздобера на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 08.09.2017 г.
годината се характеризира с валежи над нормалното за региона (около 780 мм/кв.м.). Около 360 мм/кв.м или 45% от валежите паднаха през тримесечието преди гроздобера, когато гроздето трябва да узрява. Тези условия не позволиха на част от гроздето да узрее добре и да натрупа добра фенолна запасеност и концентрация. В този случай се реши да не се произвеждат повечето от червените ни вина, които отлежават за по-дълъг период от време в бъчви и бутилка, поради малко по-ниския им потенциал за стареене. Гроздоберът стартира на 13.08.2018 г. с прием на Совиньон блан. На 23.08.2018 г. започна гроздобера на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 01.09.2018 г. Реколта 2018 може би е най-лошата реколта след 2014 реколта.
– реколта 2019 е първата от 4 поредни много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха в рамките под нормалното за региона на средна годишна база – около 550 мм/кв.м.. В края на Юни част от лозовите ни масиви бяха ударени от градушка, което доведе до редуциране на добива на някои парцели с грозде. През Юли, Август и Септември, когато узрява гроздето почти нямаше валежи и това заедно с топлите слънчеви дни характерни за региона, доведе до постигане на оптимални качества на бялото и червеното грозде на нашите масиви. Гроздоберът стартира на 17.08.2019 г. с прием на Совиньон блан. На 29.08.2019 г. започна гроздобера на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 04.09.2019 г.
реколта 2020 е втората от 4 поредни много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха под нормалното за региона на средна годишна база – около 500 мм/кв.м. От 20 Юни до края на месец Септември валежите , които паднаха на лозовите ни масиви бяха само 16 мм/кв.м. Това заедно с традиционно горещото време за този период от годината доведе до изключителна концентрация на гроздето и много добра фенолна запасеност. Червените вина от реколта 2020 имат изкючителен потенциал за отлежаване в бутилка. Гроздоберът стартира на 15.08.2020 г. с прием на Совиньон блан. На 24.08.2020 г. започна гроздобера на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 01.09.2020 г.
реколта 2021 е от поредицата на много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха над средната годишна норма за региона – около 800 мм/кв.м. През Юли, Август и Септември валежите бяха само 36 мм/кв.м., което доведе до получаването на здраво, зряло грозде с изключителни качества, от което се направиха балансирани и елегантни вина с голям потенциал за отлежаване в бутилка. Гроздоберът стартира на 20.08.2021 г. с прием на Совиньон блан и Шардоне. На 29.08.2021 г. започна гроздобера на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 08.09.2021 г.
реколта 2021 е от поредицата на много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха над средната годишна норма за региона – около 800 мм/кв.м. През Юли, Август и Септември валежите бяха само 36 мм/кв.м., което доведе до получаването на здраво, зряло грозде с изключителни качества, от което се направиха балансирани и елегантни вина с голям потенциал за отлежаване в бутилка. Гроздоберът стартира на 20.08.2021 г. с прием на Совиньон блан и Шардоне. На 29.08.2021 г. започна гроздобера на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 08.09.2021 г.
реколта 2021 е от поредицата на много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха над средната годишна норма за региона – около 800 мм/кв.м. През Юли, Август и Септември валежите бяха само 36 мм/кв.м., което доведе до получаването на здраво, зряло грозде с изключителни качества, от което се направиха балансирани и елегантни вина с голям потенциал за отлежаване в бутилка. Гроздоберът стартира на 20.08.2021 г. с прием на Совиньон блан и Шардоне. На 29.08.2021 г. започна гроздобера на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 08.09.2021 г.
реколта 2022 е от поредицата на много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха под средната годишна норма за региона – около 530 мм/кв.м. През Юли, Август и Септември валежите бяха само 35 мм/кв.м., което доведе до получаването на здраво, зряло грозде с изключителни качества, от което се направиха балансирани и елегантни вина с голям потенциал за отлежаване в бутилка. Може би реколта 2022 е най-балансираната ни реколта досега по отношение на зрялост, свежест, концентрация и потенциал на гроздето, което обуславя високото ниво на вината от реколта 2022. Гроздоберът стартира на 12.08.2022 г. с прием на Совиньон блан и Шардоне. На 24.08.2022 г. започна гроздобера на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 05.09.2022 г.