ВИНОТО СЕ СЪЗДАВА НА ЛОЗЕТО, НИЕ САМО СЕ ГРИЖИМ ЗА НЕГО ДОКАТО Е В ИЗБАТА

За нас е изключително важно прецизното отглеждане на лозето, защото максимата на нашия екип е, че „големите вина“ започват от лозята. В избата използваме традиционни методи с преобладаващо ръчен труд като с минимална намеса се опитваме да надграждаме качествата на гроздето и да създаваме вина с превъзходен вкус. Стремежът ни към съвършенство е породен от страстта на екипа, „нашите хора“ подхождат към всяко вино с внимание и отношение до най-млаките детайли, за да гарантираме, че виното наистина ще има уникален стил и характер.

ИЗБАТА

Избата ни е разположена на разгъната площ около 10 000 m2. и има много интересна архитектура. Сградата се състои от три нива, като това е постигнато чрез стъпаловидно пресичане във вертикала на хълма. Така образуваната структура, позволява гравитачно транспортиране на гроздето и виното от ниво в ниво.

На І –во ниво са сортировъчните линии, където гроздето ръчно се подбира преди да се приеме в избата. По този начин само най–качествените зърна остават за преработка. Втората стъпка е, когато гроздето постъпва в съдовете за ферметация и третото ниво е мястото, където вината се купажират и отлежават в бъчви. В подземното ниво на избата е и енотеката ни, която има форма на тунел и в която лежат лимитираните серии и специалните ни вина.

ВИНИФИКАЦИЯ

В Katarzyna Estate преработваме около 2 300 000 kg грозде по метода на микро-винификация. Голямо предимство на избата ни е, че екипът работи и разполага с много и най-вече различни като качества и специфика площи в лозовите ни масиви. Това дава възможност за голям брой различни партиди вина, които се използват за оформяне на финалните продукти.

Ние берем гроздето на ръка в касетки с вместимост 12 ÷ 14 kg., внимателно го сортираме и след получаване на гроздова каша отново ръчно по гравитачен път тя се изсипва в съдове от неръждаема стомана с обем 10m3 и 15m3. или директно във френски дъбови бъчви с обем 400 л. След протичане на технологичните ферментационни процеси следва отлежаване на вината във френски дъбови бъчви от 225 л изпечени „medium” или „medium+”. Идеята е дъбът да не доминира върху гроздовите аромати на виното, а само да придаде нужната класа и завършеност.

Във винарната, целта ни е да се грижим и подобряваме това, което ни предоставят нашите земите и лозя.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ЕКИПА НИ

Представяме ви Свилен и Иван Кисьови

За нас всеки човек, който работи в избата е от изключителна важност. И хората на лозята и хората във винарната, имат незаменима роля в дългия процес, който превръща гроздето във вино. Големите майстори обаче, които ръководят целия екип са технолозите ни Свилен и Иван Кисьови. Тяхната експертна ръка е отговорна за изключителното портфолио от вина, произведени в Katarzyna Estate.

ВИНОТО НИ ИМА СОБСТВЕН ХАРАКТЕР

Само 2 години след създаването си през 2006, Катаржина Естейт участва за първи път на международния винен конкурс San Francisco Wine Competition, където печели златен медал с Contemplations Chardonnay 2006. Същата година получава още 8 медала от различни престижни конкурси, което поставя избата на едно ниво с най-известните винени тероари по света.

Следват награди от конкурси като Decanter, Mundus Vini, Syrah du Monde, Chardonnay du Monde, Vinalies Paris, Concours Mondial Bruxelles, China Wine and Spirits Awards, International Wine & Spirit Challange и др. 

Едно от най-големите признания за избата са дадените 91 точки по системата на Робърт Паркър за Katarzyna Reserve 2008 и 2009, което поставя виното в категория 90-95 точки, от максимум 100. Катаржина Естейт е първата българска изба, чието вино е оценено с над 90 точки от официалния сайт на Робърт Паркър. Със спечелените над 300 отличия избата е една от най-награждаваните български винарни

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ