17 години съвместна работа и изключителни реколти и вина

Освен, че са близнаци, енолозите Свилен и Иван работят във впечатляващ синхрон, създавайки брандове и вина на световно ниво.

Какво можем да очакваме от реколта 2022? Какво те вълнува в момента, Иване?

Иван: Тази година брахме гроздето в оптимална зрялост. Реколтата при белите грозда се характеризира с много добър баланс между киселините и зрелия характер, а при червените грозда с максимална зрялост и изключително меки танини. Една от най добрите реколти на Катаржина, с много голям потенциал за отлежаване.

Кои са най-добрите качества на Иван/ Свилен, според тях самите?

Иван: Вниманието на Свилен към детайла. Освен това е способен да мисли бързо и да преценява ситуацията, което оказва голямо внимание върху бързото съставяне на план. Също така е добре, че Свилен има прецизен вкус и точно познаване за това, какво вино може да излезе от гроздето, опитвайки го още по време на беритбата, което гарантира, че всичко е двойно проверено!


Свилен: Иван има естествен усет към лозята, което се среща сравнително рядко. Той притежава този усет и просто знае точно какво да прави. Иван също е по-песимистичен дегустатор, може да звучи и негативно, но помага да балансирам моя оптимистичен подход към пътя на гроздето от лозата до бутилката.

Колко време (км) прекарвате на път всяка реколта?

Свилен: Ние с Иван се грижим за нашите лозови масиви, които се простират на площ над 5 500 дка. Те се намират в три различни точки на периметър около 30 км. От стартиране на лозарската година, която започва в декември с резитбата до края на септември, със завършване на гроздобера, ние сме на лозята всеки ден поне по 3 – 4 часа. Тази част от работата е изключително важна, защото за да произведеш добро вино трябва много добре да познаваш развитието на гроздето и неговите качества.

Кое е любимото ви нещо за ядене след дълъг ден по време на гроздобера?

Иван: Гроздобера е най интензивният и напрегнат интервал от годината. След края на дългия и напрегнат ден, не е най важното нещо какво ще ядеш. Въпреки това за добра почивка, според мен, е много по важно доброто питие.

Какво е любимото вино във вашата винотека?

Иван: Encore Syrah’21 и Red Contemplations’21.

Свилен: QM’20 и Le Blanc SB’22.

Като цяло е малко трудно да кажеш кое е любимото ти вино, защото за изба като нашата е много важно да обръщаш еднакво внимание на всички вина, които произвеждаш. Посочили сме тези вина, защото по скоро се гордеем с тях най-много, а реклотите 2020, 2021 и 2022 са най добрите до момента за Катаржина.

Защо смятате, че имате толкова успешно партньорство в работата си?

Свилен: Мисля, че досега сме разбрали добре какво трябва да се направи и с всичките години съвместна работа нещата протичат естествено. И двамата се стремим към абсолютно качество и знаем какво да очакваме от другия. Също така помага, освен че работим заедно вече 17 години, ние сме израснали, учили и живеем с нашите семейства много близко вече близо 40 години. Тази естествена връзка помага много и разбира се е в голям плюс за крайната цел.


Иван: Нашата връзка е изградена на базата на доверие. Винаги можем да разчитаме на добър съвет от страна на другия и то в точния момент. Добрата комуникация е от ключово значение, за да знаем къде точно да подобрим нещата през следващата година за да имаме по-добра реколта.

Кой е един от любимите ви спомени от началото на съвместната ви работа в Katarzyna Estate?

Иван: През тези вече 17 години сме преминали през много и най-различни моменти, както приятни така и не чак толкова. Но опрделено никога няма да забравим момента когато на 21 годишна възраст започнахме работа в Катаржина Естейт – най успешният винен проект в България.

С какво най-много се гордеете в съвместната ви работа?

Свилен: Разбира се един от хубавия аспект на нашата работа е че сме получили над 400 медала от най големите и престижни международни винени конкурси. Спокойно можем да кажем че вината които създаваме са на световно ново. Но по скоро за нас е по важно, че Катаржина е изключително наложена и разпознаваема марка на винения пазар и много хора се наслаждават на вината, които произвеждаме.

Споделете моля, защо смятате лозята на Katarzyna Estate за толкова специални?

Иван: Региона в който се намираме е изключителен. Съчетането от климата и спецификата на различните части на нашите лозя, с различни почви води до голямо ранобразие на произведеното грозде. Ние имаме за основна задача да изразим този характер на гроздето на 100% в нашите вина.

Любима част от работата ви?

Иван: Да бъдеш в една и съща изба почти 17 години означава да познаваш лозята и гроздето в детайл. На този етап ние знаем какво да очаквам от всеки един парцел на нашия лозов масив.Когато гроздето влезе в избата ние много лесно виждаме потенциала на вината, които ще бъдат създадени. И след толкова много години заедно, екипът работи в абсолютен синхрон. Тогава с голямо удоволствие виждаме, че цялата подготовка, извършена през предходната година, от отглеждането на лозята до прибиране на реколтата, се е отплатила и сме абсолютно готови всичко да започне отначало.