ВНИМАТЕЛНО КУЛТИВИРАНО ЛОЗЕ В ИСТОРИЧЕСКИ ЗЕМИ
Katarzyna Estate се намира в една от най-южните точки на България, в местността Бялата пръст. Лозята са разположени в подножието на Източните Родопи, по красиви и живописни хълмове, с все още прелестно дива природа. По тези земи древните траки са произвеждали вино преди повече от 5000 години. Виното за тях е било важна част от бита, празненствата и руталите им. Историята доказва, че те не само са едни от най-древните народи, които произвеждали вино, но са го превърнали в истински символ и култура. В непосредствена близост до имението, в района на село Мезек, е открита една от най-запазените тракийски гробници. Тя е най- голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип, която е запазена изцяло в оригиналния си вид. Сред съкровищата, които са ни завещали траките има множество рисунки и стенописи, изобразяващи различни винени ритуали, както и различни златни и сребърни съдове.
Освен, че притежават богата история, тези земи имат и изключително благоприятни условия за отглеждане на лозя. Климатът е със силно средиземноморско влияние, почвите песъкливи и в комбинация с въздушните течения, предлагат отличен тероар, който позволява на гроздето да узрява бавно.
Традиция наследена от траките, която живее и днес
ТЕРОАРЪТ
Най-важното за едно голямо вино е тероарът. Уникалността на местоположението и спецификите на климата и почвата са най- важните фактори за отглеждането на лозята и добиването на качествено грозде. Влиянието на тероара доминира над характеристиките на сорта и точно в това се крие предизвикателството да правиш вино и да го превърнеш в едно безкрайно приключение. Комбинацията на климат, почва и надморска висoчина определят вкуса на гроздето в различните райони, микрорайони или дори отделни парцели. От тяхното взаимодействие зависи гроздето да достигне перфектна и хармонична зрялост. Тероарът е немислим фактор без човешката дейност, защото без пълната отдаденост и грижа, едно място, колкото и „привилегировано“ да бъде, не би се превърнало в изключително лозе. От значение е с каква ориентация и наклон ще бъде лозето, подбора на сортовете и подложките, формировката, резитбата, гъстотата на лозите, ограничаването на добива, беритбата, технологията на производство и т.н. Истината за тероара се разбира с годините, с всяка нова реколта и с постоянното качество, това е едно дълго пътуване, което продължава и днес.
Тероарът е есенцията на големите вина. Тероарът е всичко и нищо. Всичко, защото без него нищо не е възможно и нищо, защото се разкрива единствено чрез нашия труд.....
МАГИЯТА Е В ПОЧВАТА
Земята, на която отглеждаме лозята си, е едно от големите предимства в имението ни. Именно разнообразните почви в отделните парцели и променящата се надморска височина, дават възможност на екипа да разполага с различни като качества и специфика площи. Вследствие на това гроздето, което добиваме, има различни характеристики, а това ни позволява да го винифицираме в индивидулани партиди. Накрая технолозите избират как да ги купажират, така че произведените вина да се отличават с високо качество и собствен стил.
Основно почвения състав в имението разделяме на 3 вида: пeсъкливи, кафяви горски и глинести червени почви. Въпреки че, песъчливо-глинестата структура позволява на влагата да се задържи в по-дълбоките земни пластове, лозето ни е снабдено с капково напояване, което е много важен инструмент за регулирането на влажността в сухите и горещи лета.
КЛИМАТ
Местността, в която огтлеждаме нашите лозя, е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива. В района, климатът е умереноконтинентален, със силно изразено средиземноморско влияние и най-продължително слънчево греене. Характерни белези са топлото и сухо лято, меката зима и сравнително малката годишна температурна амплитуда. Денят е дълъг, а късното слънцегреене допринася за бавното и балансирано узряване на гроздето и формиране на вкусов профил с изявен плодов характер.
Важна предпоставка за благоприятното развитие на лозята в региона играе и своеобразният въздушен коридор, който се оформя между Сакар планина и Източните Родопи с преобладаващи северозападни и североизточни ветрове.
ЛОЗЯТА НИ
Katarzyna Estate притежава 7500 дка собствени лозови масиви, разположени в местността Бялата пръст, в землището на село Белица и село Лозен. Засаждането започва в периода 2004 – 2007 година, след внимателно проучване на почвите и климатичните специфики на отделните парцели. Основно насъжденията са от 2006 година, а съотношението между червени и бели сортове е 70:30.
От лозовите масиви с бяло грозде, най-голям дял има сортът Шардоне, а останалите бели сортове, които отглеждаме, са Совиньон блан, Семийон, Пино гри, Траминер, Вионие и Мускат. Червените ни сортове са Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Малбек, Темпранийо, Карменер, Рубин и Мавруд. Най-важното, което сме установили е, че при правилна и прецизна работа в лозето се получават последователни и закономерни резултати в качеството на продукта.
ГРОЗДОБЕР
Всяка реколта има своя собствена история, а нашата започна за първи път през 2006 г. и с всяка следваща растяхме и се променяхме заедно с нашите лозя. С годините сме събирали различни факти и цифри за валежи, температури, влажност и други данни, но преди всичко сме събрали емоциите, чувствата, щастието и понякога обезсърчението, с които всеки, който има нещо общо с природата неизбежно се сблъсква. Важен фактор за качеството на виното е да се определи правилното време за гроздобер. Прибирането на реколтата е най- натовареният и критичен момент от годината за всеки винопроизводител. При нас беритбата започва през август и продължава до октомври като събираме гроздето си рано сутрин на ръка в касетки от 12-14 кг.
Предвид, че избата и лозята се намират в една от най-южните и топли точки на страната, за екипа е голямо предизвикателство да съчетае оптималната зрялост на гроздето, така че да постигнем хармония, баланс и нежност във вината.
Всяка реколта е различна и предизвикателна, а най-добрите за нас отличихме със звезда
Първата реколта на Katarzyna Estate бе изключително трудна и разнолика. От една страна стоеше фактът, че през 2006 година избата стартира работа и бе нужно технологично време за организационно настройване на процесите в нея. От друга страна климатичните условия и съответно качеството на гроздето през годината не бяха никак добри. Първият ден, в който се прие грозде в Katarzyna Estate, е 26.09.2006. Количеството прието грозде през 2006 година беше приблизително 1 600 000 кг – това е най-малкото преработено грозде в избата до сега. Голяма част от суровината бе закупена от района около гр. Свиленград и гр. Харманли, защото за собствените ни лозови масиви това бе първо плододаване – 2004 година е годината на засаждане на повечето от тях. Дъждовната и прохладна есен допълнително затрудни работата в избата.
Въпреки трудната реколта Katarzyna Estate стартира с широко портфолио вина: White Soil Rose, Mezzek Мерло, Mezzek Мавруд, Mezzek Каберне Совиньон, Mezzek Каберне Совиньон & Мавруд, Contemplations червен бленд, First Vintage, Twins Каберне Совиньон & Каберне Совиньон, Halla Мерло, Question Mark Каберне Совиньон & Мерло, Reserve Каберне Совиньон & Мерло.
2007 бе най-горещата и суха година до момента. Топла зима, доста топла пролет с малко дъждове, сухо и много горещо лято и топла есен. През 2007 част от лозовите ни насаждения, предимно с бели сортове, влязоха в своето първо плододаване и гроздето което преработихме (приблизително 1 800 000 кг), бе изцяло от собствените ни лозя. Ниският добив на грозде, съчетан с климатичните условия, превърнаха 2007 в една от най-зрелите ни реколти. Гроздоберът стартира доста рано на 10.08.2007. Изключително трудна за работа реколта, но постигнатите резултати бяха впечатляващи и в следствие на това, произведохме за първи път емблематични за избата вина:
Encore Сира, Question Mark Каберне Совиньон & Мерло Gold Label, Les Fleurs Шардоне, Contemplations Шардоне.
Допълнихме и един от най-разпознаваемите и обичани брандове Mezzek, с Mezzek Rose, Mezzek Шардоне, Mezzek Совиньон Блан & Пино Гри.
Появиха се вината Junior Мерло & Темпранийо, Twins Шардоне & Шардоне, Halla Шардоне & Пино Гри.
Студена зима, дъждовна пролет, сухо и топло лято с минимални количества валежи и умерена есен. Гроздоберната кампания стартира на 15.08.2008. Отличаващото за годината е, че в края на месец септември имаше значително понижение на температурите, съпроводено с валежи, което допринесе за една не толкова добра година за сорта Каберне Совиньон. Количеството преработено грозде за 2008 година беше приблизително 1 800 000 кг. Като обобщение, 2008 беше разнолика и не толкова балансирана реколта. Въпреки това, ние успяхме да разширим портфолиото си с няколко прекрасни члена на нашето голямо семейство:
Contemplations Совиньон Блан, Les Cailloux Вионие & Шардоне, Les Nuits Blanches Розе.
Една от най-добрите реколти – много балансирана и хармонична. През 2009 имахме равномерно топло лято, по-ниски нощни температури от типичните за района и достатъчно количество дъжд. Гроздоберът стартира на 25.08.2009. Количество прието грозде беше около 2 100 000 кг. За този етап от развитието ни това беше върхово постижение за избата и реално с реколта 2009 започна същинското оформяне на стила и облика на нашите вина. Този факт се обуславя от съчетанието на няколко много важни за нас фактори, а именно – голяма част от лозовите ни насаждения вече бяха във второ, трето и четвърто плододаване, изключително хармоничната и добра като климатични условия година, допринесе за цялостното разкриване на потенциала на собственото ни грозде. Това бе четвъртата реколта за екипа в избата и от нея се родиха Le Carre d`Or Малбек и Le Rose.
Доста трудна година, характеризираща се със студена зима, коварна пролет с много измръзвания, топло и сухо лято, хладна и дъждовна за района есен. Гроздоберът стартира на 30.08.2010 и бе преработено около 2 000 000 кг грозде. Климатичните условия доведоха до пролетно измръзване на част от лозовите ни масиви, експесиране на белита грозда и на сорта Мерло и недотам добро узряване на Сирата Каберне Совиньона. В нашите спомени 2010 остана като една от най-трудните ни години, но въпреки това резултатите бяха доста добри.
Новите вина за реколтата са Smaraida Совиньон Блан & Семион & Мускат и иновативният Der Traminer.
2011 беше една от най-добрите ни години. Като климатични условия мека, хармонична и щадяща, тя не дари с прекрасна реколта. Технологично гроздето узря много добре, преработеното количество беше над 2 100 000 kg. Гроздоберът премина спокойно и вследствие на това реколта 2011 се превърна в най-добрата за избата до момента. Тя оказа изключително важно влияние върху крайното оформяне на облика на нашите вина. Добрите резултати на лозето и натрупаната увереност в екипа на избата, доведоха до ръст в качеството на нашите продукти и до появата на едни от най-харесваните ни вина: Chopin Concerto Каберне Совиньон & Сира, Le Voyage Совиньон Блан, Le Voyage Каберне Фран & Сира, Encore Малбек.
Беше година, която запомнихме с трудностите и – изразено студена зима, дъждовна пролет, извънредно сухо лято, липса на дъжд и топла есен. Това доведе до една трудна година, в която гроздоберът стартира на 18.08.2012. Благодарение на натрупания опит в екипа Katarzyna Estate, в крайна сметка можем да наречем реколтата добра и финалния резултат повече от задоволителен.
Реколта 2012 допълни един от най-добрите ни брандове Chopin с вината Chopin Sonata Шардоне & Совиньон Блан и Chopin Nocturne Мерло & Каберне Фран. През тази реколта се роди и най-високата ни категория бяло вино – Le Magnifique Шардоне.
Когато реколтата е добра, може да се опише с малко думи. Годината бе умерена и балансирана. Гроздоберът стартира на 13.08.2013 година, протече бързо и добре. Преработихме над 2 200 000 кг грозде. Цялостно реколтата бе много добра и за първи път се появиха вината La Vérité Каберне Фран, La Bella Каберне Совиньон & Мерло & Сира & Малбек.
Годината започна със студена зима, дъждовна и хладна пролет, лято с необичайно ниски температури за района и голямо количество валежи. Есента беше изключително лоша – студена и дъждовна. Гроздоберът стартира на 31.08.2014 година, като за белите грозда и част от червените, които преработвахме за розе, условията бяха добри и резултатите на високо ниво. При червените обаче, нещата стояха по различен начин и не дотам добре. Вследствие на тази изключително трудна година за Katarzyna Estate, на пазара нямаше червени вина от среден и висок клас. В такива години, ако има печеливш, то това са вината от ниския ценови клас.
Като част от историята на избата, реколта 2014 ще остане като най-лошата до момента.
Юбилейната десета реколта на Katarzyna Estate се отличава с умерено балансиране между оптимални температури и достатъчно количество валежи. Донякъде реколтата бе трудна, но резултатите са много добри и това оправдава положените усилия. Ние определихме 2015 като най-добрата ни реколта до този момент. Стартирахме с гроздобера на 17.08.2015 и в избата се винифицираха над 2 300 000 кг грозде, максимално постижение за Katarzyna Estate. С реколта 2015 предложихме на пазара няколко нови вина: Contemplations Rose Малбек & Карменер, първото за избата BIO вино и две юбилейни вина 10 Harvest Мерло, 10 Harvest Каберне Совиньон.
2016 реколта е една от най-добрите реколти на Катаржина Естейт. Годината се характеризира с валежи под средната годишна норма за региона (около 500 мм/кв.м), като 75% от тях бяха съсредоточени в първите 5 месеца от годината. Условията при тази по-висока влажност от една страна бяха добри за развитие на болести по лозята, които ние предотвратихме благодарение на натрупания ни лозарски опит, а от друга страна влагозапасеността на почвата беше благоприятен фактор за развитието и нормална вегетация на лозята ни. След дъждовното начало на годината, през следващите 4 месеца, когато лозето се нуждае от топлина, слънцегреене и сухо време без дъжд, за да узрее добре гроздето, количеството на валежи беше само 29 мм/кв.м. Този факт, заедно с това, че температурата през лятото на 2016 г. беше по-умерена около 31-33 °С в сравнение с нормалната за региона висока температура от 35-38 °С, доведе до идеални условия за узряването на гроздето и най-вече за постигането на оптимална фенолна зрялост на плода. Гроздоберът стартира на 15.08.2016 г. с прием на Шардоне и Совиньон Блан. На 27.08.2016 г. започна гроздоберът на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 05.09.2016 г. Реколта 2016 се характеризира с фини и елегантни бели и червени вина, които са балансирани, с меки танини и могат да отлежават за дълъг период от време.
Годината се характеризира с валежи много над нормалното за региона около 900 мм/кв.м, като те за щастие бяха равномерно разпределени през цялата година. Лятото се характеризира с високи температури – 37-39 ° С. Тези климатични условия на реколтата доведоха до получаването на зряло, дори леко презряло грозде, което се отрази впоследствие във вината, които се характеризираха с по-топли аромати и бяха малко по-сладки като вкусово усещане от обикновено. Гроздоберът стартира на 14.08.2017 г. с прием на Совиньон Блан. На 28.08.2017 г. започна гроздоберът на червено грозде за розе, а за червено вино, гроздоберът стартира с прием на Мерло на 08.09.2017 г.
Годината се характеризира с валежи над нормалното за региона (около 780 мм/кв.м). Около 360 мм/кв.м или 45% от валежите паднаха през тримесечието преди гроздобера, когато гроздето трябва да зрее. За съжаление тези условия не позволиха на част от гроздето да узрее добре, да натрупа добра фенолна запасеност и концентрация. В този случай се реши, както във всяка уважаваща клиентите си винарна, да не се произвеждат част от червените ни вина висок клас, които отлежават за по-дълъг период от време в бъчви и бутилка, поради малко по-ниския им потенциал за стареене. Гроздоберът стартира на 13.08.2018 г. с прием на Совиньон Блан. На 23.08.2018 г. започна гроздоберът на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 01.09.2018 г. За нас реколта 2018 е най-лошата след 2014 реколта.
Реколта 2019 е първата от 4 поредни много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха в рамките под нормалното за региона на средна годишна база – около 550 мм/кв.м. В края на юни част от лозовите ни масиви бяха ударени от градушка, което доведе до редуциране на добива на някои парцели с грозде. През юли, август и септември, когато узрява гроздето, почти нямаше валежи това, заедно с топлите слънчеви дни характерни за региона, доведе до постигане на оптимални качества на бялото и червеното грозде на нашите лозови масиви. Гроздоберът стартира на 17.08.2019 г. с прием на Совиньон Блан. На 29.08.2019 г. започна гроздоберът на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 04.09.2019 г.
Реколта 2020 е втората от 4 поредни много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха под нормалното за региона на средна годишна база – около 500 мм/кв.м. От 20 юни до края на месец септември валежите, които паднаха на лозовите ни масиви бяха само 16 мм/кв.м. Това, заедно с традиционно горещото време за този период от годината, доведе до максимална концентрация на гроздето и много добра фенолна запасеност. Червените вина от реколта 2020 имат изкючителен потенциал за отлежаване в бутилка. Традиционно, гроздоберът стартира на 15.08.2020 г. с прием на Совиньон Блан. На 24.08.2020 г. започна гроздоберът на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 01.09.2020 г.
Реколта 2021 е от поредицата на много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха над средната годишна норма за региона – около 800 мм/кв.м. През юли, август и септември валежите бяха само 36 мм/кв.м, което доведе до получаването на здраво, зряло грозде с изключителни качества, от което се направиха балансирани и елегантни вина с голям потенциал за отлежаване в бутилка. Гроздоберът стартира на 20.08.2021 г. с прием на Совиньон Блан и Шардоне. На 29.08.2021 г. започна гроздоберът на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 08.09.2021 г.
2022 е от поредицата на много добри реколти за лозята и винарната ни. Валежите през годината бяха под средната годишна норма за региона – около 530 мм/кв.м. През юли, август и септември валежите бяха само 35 мм/кв.м, което доведе до получаването на здраво, зряло грозде с изключителни качества, от което се направиха балансирани и елегантни вина с голям потенциал за отлежаване в бутилка. Може би реколта 2022 е най-балансираната ни реколта досега по отношение на зрялост, свежест, концентрация и потенциал на гроздето, което обяснява високото ниво на вината от реколта 2022. Гроздоберът стартира на 12.08.2022 г. с прием на Совиньон Блан и Шардоне. На 24.08.2022 г. започна гроздоберът на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 05.09.2022 г.
Реколта 2023 продължава поредицата на много добри реколти за лозята и винарната ни и е петата поред след 2019, 2020, 2021 и 2022. Валежите през годината бяха под средната годишна норма за региона – около 577 мм/кв.м. Първите 4 месеца от годината бяха дъждовни с валежи от 320 мм/кв.м. Този факт благоприятства много добрата влагозапасеност на почвата и осигури доброто развитие на лозовите ни насаждения. Това се отрази ползотворно на залога на грозде, като големината на гроздовете и концентрацията на самия плод се оформиха оптимално. Лятото беше доста сухо, което намали добива на реколтата с около 20%. През юни, юли, август, септември и октомври валежите бяха само 74 мм/кв.м, което освен до редуциран добив доведе и до позитив за качеството на реколтата, а именно получи се здраво, зряло грозде с изключителни качества, от което се направиха балансирани и елегантни вина с голям потенциал за отлежаване в бутилка. Може би заедно с реколта 2022, 2023 е най-балансираната ни реколта досега по отношение на зрялост, свежест, концентрация и потенциал на гроздето, което обуславя високото ниво на вината от реколта 2023. Гроздоберът стартира на 24.08.2023 г. с прием на Совиньон Блан, а на 06.09.2023 г. с червено грозде за розе. Традиционно за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 16.09.2023 г.
Реколта 2024 може да се характеризира като добра реколта по отношение на качеството на гроздето, но доста лоша по отношение на добива на лозята ни. Това се дължи най-вече на сухата година – около 400 л беше количеството дъжд до края на месец ноември, както и на екстремно високите температури през месеците юни, юли и август. Общото количество валежи през годината беше под средната годишна норма за региона – около 585 мм/кв.м. Сухото и горещо лято доведе до по-ниски добиви от нормалното за лозовите ни масиви, но за сметка на това по-малките гроздове, които се получиха, формираха концентриран аромат и вкус на младите червени вина с меки, кондензирани таннини. Гроздоберът стартира на 09.08.2024 г. с прием на Совиньон Блан. На 26.08.2024 г. започна гроздоберът на червено грозде за розе, а за червено вино гроздоберът стартира с прием на Мерло на 12.09.2024 г.