Винени турове
Модерното винопроизводство е свързано най-вече с
изстискването на висококачествено вино от първокласно грозде. Вкусът идва от гроздето, но
огромна роля при получаването и опазването на тази ценна суровина играят също и дейностите
във винарната.
Изборът на винификация е подчинен единствено на стремежа ни да разкрием изцяло тероара на имението, както и специфичните сортови характеристики на вината.
Избата разполага със съвременно технологично оборудване, което, заедно с уменията на екипа, води до създаване на вина с типичен регионален характер и урка сортова идентичност.
Дъбът – факт е, че дъбът е единственото дърво, използвано във винопроизводството, което е
показало такъв афинитет към виното.
Вината ни отежават във френски барици (40% нови), които регуларно се доливат и се следи за
качествените промени, настъпващи в тях, благодарение на контакта на виното с дървесината.
Използват се различни видове дъб, от различни региони и изпичане на дървесината.
След бутилиране, вината отлежават в подземен тунел с
постоянна температура от 14°С и 75% влажност.
Вината от високия ни клас отлежават минимум година и половина в бутилка преди пускането им на пазара. Тези вина няма как да постигнат високото си качество без типиния бутилков тон.
Отлежаването на вината в бутилка е толкова важно, колкото и отлежаването в бъчви. При това отлежаване ароматът се променя с допълнителни благородни нотки, вкусът се омекотява и виното придобива завършен вид.